November Stiltemaand

Wat dacht je ervan om 30 dagen elke dag een momentje van stilte in te lassen en zo ruimte te scheppen om naar binnen te luisteren?

 

Dark Skies - photo by Mandy van Goeije

 

Een tijd van rust

Men zegt wel dat Halloween – of in het Keltisch ‘Samhain – het Keltische nieuwjaar is. Midden tussen de zomer- en winterzonnewende is de sluier tussen de werelden van het licht en de duisternis op zijn dunst. Op deze dag duurt de dag precies even lang als de nacht en hierna worden de nachten langer, waarmee we in het donkere seizoen komen. Deze dag duidde vroeger het einde aan van het oogstseizoen en daarmee het begin van het seizoen van rust. Voordat duisternis en kou over het land trokken, werd het vee uit de weiden naar de schuren geleid en maakte men zich op voor een winter binnenshuis.

Tegenwoordig is het letterlijke naar binnen keren voor ons niet meer zo van belang. Straatverlichting en warme kleding maken dat we vrijwel alles kunnen blijven doen wat we in het lichte seizoen ook doen. En de landbouw en voedselvergaring is zo geautomatiseerd dat slechts weinig mensen nog echt met de seizoenen leven. Maar in figuurlijke zin is de winter nog steeds het uitgelezen moment om ‘naar binnen te keren’ omdat we letterlijk worden omgeven door een cocon van duisternis.

 

 

November bezinningsmaand

Ik koester al jaren de wens om de donkere adventsdagen te benutten voor een periode van bezinning. Zo aan het eind van het jaar lijkt het me fijn even stil te staan bij wat er dit jaar passeerde, waar ik op hoop voor het komende jaar, wat ik heb geoogst, wat ik wil zaaien, maar vooral ook wil ik even bewust stilstaan bij mezelf en ruimte maken om te luisteren naar mijn innerlijke stem. Het is niet altijd eenvoudig om zomaar een moment van stilte te pakken. Als je niet oppast, lost zo’n voornemen voor je het weet op in de waan van de dag. Door hier een periode voor aan te wijzen, hoop ik het makkelijker te maken en zo ruimte te maken om weer eens naar binnen te kijken en te luisteren.

Nu het duister en de kou hun intrede doen, is het een prima idee om deze bezinningsperiode naar voren te halen zodat er geen feestdag in de weg zit. Of Samhain nu werkelijk het Keltische nieuwjaar was of niet; ik maak er dit jaar MIJN nieuwjaar van. En ik heb besloten mijn bezinningsthema’s te delen. Daarmee is dit tevens een uitgelezen moment om DeBetekenis.nl te lanceren.

Als je wil, kun je meedoen. Kostenloos.

Meedoen?

Heb je zin om mee te bezinnen? Dat kan. De rode draad door de stiltemaand heen is het thema ‘licht en duister’ en ik neem je mee naar alle uithoeken van deze begrippen.

In de maand november verschijnt in deze blog elke dag een bericht met daarin een onderwerp ter bezinning in de vorm van een verhaal, een citaat, een video, een gedicht of een foto. Bij sommige thema’s heb ik een stuk geschreven om het toe te lichten of staat er een vraag bij om je te inspireren.

Je kunt het thema van de dag meenemen tijdens een stille wandeling; je kunt erop mediteren of het bij je houden terwijl je met een wijntje bij de open haard of een paar kaarsen zit. Je kunt er met iemand over praten, erover schrijven of er een tekening over maken. Of en hoe je het thema verwerkt, is aan jou. Je hoeft zelfs niet elke dag mee te doen. Aan het eind van de maand bundel ik alle thema’s in een e-book dat je kunt downloaden om het in je eigen tijd te doen.

Alles is goed en doe het vooral zoals het voor jou goed voelt en ‘luister’ naar wat het bij jou vanbinnen oproept. Het is genoeg je daar even bewust van te worden.

Het hoeft niet, maar als je het fijn vindt, kun je in de comments onder het bericht delen wat je met het thema hebt gedaan of wat het bij je losmaakte.

Automatisch?

Wil je elke dag van de Stiltemaand het thema automatisch in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief.