“Darkness cannot drive out darkness: only light can do that.”
– Martin Luther King Jr.

 

Wat is het licht in jou?

 


 

Wie naast een stil momentje met het licht in zichzelf zin heeft in een uitdaging, kan hier verder lezen:

In bepaald opzicht is de wereld zo donker of zo licht als je hem ziet of wil zien.

Het valt soms ook niet mee om de wereld als licht en mooi te zien. Buiten beslommeringen in je eigen leven, geven het dagelijkse nieuws en berichten op social media vaak reden tot zorg. Op sommige dagen lijkt de wereld om ons heen één grote dreigende massa. Ironisch genoeg is de wereld echter toch nooit eerder zo veilig geweest als nu – althans, voor zover we dat kunnen meten en weten uit wetenschappelijk onderzoek. Er is minder honger (ondanks de ellende in Jemen) en minder mensen worden geraakt door oorlog en ziekte.

Nu de wereld echter zo klein geworden is, krijgen we elke dag binnen een paar uur nieuws van over de hele wereld op ons bord. Bovendien is de wereld ook écht kleiner geworden, want we reizen veel en we laten bijna al onze spullen en kleding maken in landen ver van hier. Dat geeft ons misschien ook wel verantwoordelijkheden die verder reiken dan onze eigen voordeur.

Aanvankelijk was ik van plan het thema van vandaag te beperken tot het citaat van Martin Luther King jr. Ik wilde je laten stilstaan bij het licht in jezelf. Gisteravond keek ik echter een documentaire van Stacey Dooley over de impact op mens en milieu van de productie van kleding die wij hier dragen. “It’s heart breaking,” zegt Stacey op een gegeven moment. En dat is het. Maar Stacey zou Stacey Dooley niet zijn als ze de video niet afsloot met een hoopvolle blik. En dat wil ik ook doen. Zoals het citaat hierboven zegt, kunnen we duisternis niet met duisternis bestrijden, maar alleen met licht. Het gaat er dus niet zozeer om welke gevoelens deze reportage teweegbrengt, maar om hoe we daarna met de informatie omgaan. Ik pleit ervoor om dat te doen vanuit ons licht.

Zo ging ik vanmorgen bijvoorbeeld op kadootjesjacht in de stad. Ik had me al tijden aan een nieuw theepotje verlekkerd omdat ik zo’n leuke nieuwe had gezien. Maar toen ik met het ding in mijn hand stond, bedacht ik me hoeveel vervuiling dat goedkope potje waarschijnlijk elders in de wereld had opgeleverd en zette het terug. Mijn geërfde theepotje doet het eigenlijk ook nog prima. Ik sprak met mezelf af mezelf ooit een theepot kado te doen van een lokale theepotjesdraaier. En dat leuke kattenkussen dat ik bij de dierenwinkel zag liggen, was waarschijnlijk ook niet erg milieuvriendelijk geproduceerd in China. Dus dat heb ik ook laten liggen en mijn atelierkater een oude opgevouwen handdoek gegeven waar hij nu lekker op ligt te snorren. En toen ik bij de Xenos een rol kadopapier wilde kopen, werd ik erop geattendeerd dat het vandaag 3 halen, 2 betalen was. Héél even strekte mijn hand zich uit naar de mand met kadopapier, maar toen zag ik de beelden van de reportage voor me en sloeg het af. Ik wilde eigenlijk helemaal geen kadopapier kopen. Maar ik had kinderkadootjes en wilde ze toch leuk aankleden. Ik zou het opengescheurde papier later wel in een schilderij verwerken en had aan één rol méér dan genoeg.  En als kers op de taart kocht ik lokaal geteelde groenten voor mijn lunch.

Kortom…de reportage raakte me diep en even voelde de wereld zo duister. Vanochtend ging ik echter met mijn eigen lichtje op stap. Het levert de wereld niets op als ik me rot ga zitten voelen en mezelf vervolgens troost door spullen te kopen. In plaats daarvan deed ik boodschappen met mijn hart, zoals ik denk dat het voor de wereld zo weinig mogelijk kwaad kon. En dat voelt goed.

Wie wil, kan de mooie reportage hier bekijken. Ik vind het een aanrader. Het laatste wat ik wil, is je een rotgevoel geven, maar ik denk dat dit nu net een stukje ‘duister’ is dat wij onmiddellijk met het licht in ons kunnen opheffen door ons ervan bewust te zijn. Kortom, het is slecht nieuws, goed nieuws en een bemoediging inéén!

https://www.npostart.nl/stacey-dooley-investigates-fashions-dirty-secrets/14-11-2018/VPWON_1290202?fbclid=IwAR0I5xjYnW5kn2LA4pcWTmDtHIVvXngIr31vJmR4d9NyRP1dWMKUtiNWxaw

 


 

Wil je elke dag deze maand een moment van bezinning in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief voor af en toe een Betekenisvol bericht. En delen op social media of je blog? Heel graag.