Een kaarsje aansteken voor…

In Katholieke kerken kun je een kaarsje opsteken voor een moment van aanbidding, gebed of bezinning, om uiting te geven aan medeleven voor iemand die het moeilijk heeft of ter nagedachtenis aan een overleden dierbare.

 

De Betekenis Stiltedag 3 - een lichtje aansteken door Mandy van Goeije

 

Of je nu iets hebt met het katholieke geloof, of niet, ik vind het een mooi ritueel. Want door het aansteken van dat kaarsje, stel je je voor even bewust open voor de duisternis en laat het er zijn. Je laat de stilte en het besef toe van dingen die niet goed gaan of pijnlijk zijn. De duistere kant van het leven is er en in plaats van maar door te gaan in de malle molen van het dagelijks leven, maak je er ruimte voor en mag het er zijn.

Met het aansteken van een kaarsje geef je bovendien vorm aan het besef dat je niet alles in de hand hebt, maar intens de hoop of de wens koestert dat het beter zal worden; dat er vrede zal zijn, dat iemand opknapt, dat een overledene rust heeft, dat je je beter zult voelen, dat je wensen zullen uitkomen of je gebeden verhoord zullen worden.

En tot slot licht je jezelf letterlijk bij voor een moment van stilte en bezinning, ongeacht waar je aan denkt bij het opsteken van dat kaarsje.

 

Aanvaarding

Hoewel onze maatschappij erg gericht is op de maakbaarheid van onszelf en het leven en er soms amper ruimte lijkt voor moeilijke dingen, maken we allemaal momenten door van duisternis. Het ene donkerder dan het andere, maar lijden treft ons allemaal.

Omgaan met lijden vraagt in de eerste plaats om er open voor te staan en het te aanvaarden. Dat betekent niet dat je je er in moet wentelen of je je er door moet laten overspoelen. Maar het is belangrijk dat de pijn en zorgen in jou en door jou worden gezien. Dat ze ruimte krijgen om er te zijn. Druk je ze weg, dan sla je de bijbehorende emoties en spanningen op in je lichaam en geest en komen ze er op een later moment vaak alsnog uit. Maar zo lang ze vanbinnen opgesloten zijn, zorgen ze voor verkramping en afsluiting. Ook voor de mooie en fijne momenten in het leven. Je kunt de deur naar binnen nu eenmaal niet alleen maar sluiten voor ellende.

Wie zich afsluit voor pijn, sluit zich automatisch ook af voor mooie gevoelens zoals liefde en ware blijdschap.

 

Overgave en stilte

Bovendien is het leven niet zo maakbaar als we zouden willen. Het hele leven lang gebeuren er dingen waar we geen controle over hebben. Leuke en onverwachte dingen die onvergetelijke herinneringen achterlaten. Maar ook hele moeilijke en verdrietige dingen die de tijd even stil zetten. Daar tegen vechten, put uit. Hoe beter je je kunt overgeven aan wat er op dat moment is, en hoe minder je je verzet tegen dat wat je niet kunt stoppen, des te beter kun je er mee om leren gaan.

Bijlichten

Naast blijdschap ook pijn en zorgen kunnen aanvaarden is dus essentieel voor een prettig leven. Het is alleen niet makkelijk. Ga er maar aan staan. En juist om die reden vind ik het ritueel van een kaarsje aansteken zo mooi. Of het ritueel daar nu voor is bedacht of niet, maakt niet zoveel uit. Zoals ik er tegenaan kijk, breng je letterlijk licht, warmte en aandacht naar een moeilijke situatie en steek je een lichtje op voor de moed om het onder ogen te zien. Hoe mooi is dat?

Waar brand jij vandaag een kaarsje voor?

 

 


 

Wil je elke dag deze maand een moment van bezinning in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief voor af en toe een Betekenisvol bericht.